Zdrowe nawyki żywieniowe
Już od najmłodszych lat rodzice powinni kształtować w dziecku zdrowe nawyki żywieniowe. Te zdrowe nawyki możemy kształtować u dziecka już od chwili, kiedy ukończy ono pierwszy rok życia. Przede wszystkim nie powinniśmy uczyć dzieci już od najmłodszych lat solenia potraw. Zawarty w soli sód bardzo niekorzystnie działa na nerki dzieci. Zamiast soli do „solenia” potraw mamy mogą używać ziół: rozmarynu, tymianku, bazylii, majeranku lub oregano. Produkty, które podajemy dzieciom powinny być pozbawione dodatków chemicznych. Nie zawsze jednak uda nam się kupić taką żywność, wtedy należy czytać etykiety i wybierać te produkty, które tych dodatków chemicznych zawierają, jak najmniej. Rocznym dzieciom czy niemowlakom najbezpieczniej jest podawać produkty, na etykiecie których widnieje napis: „przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci”. Ustalmy także stałe godziny spożywania przez dziecko posiłków i nie podawajmy mu pomiędzy tymi godzinami niezdrowych przekąsek w postaci paluszków czy ciastek. Rodzice powinni unikać podawania maluchom tak lubianych przez nie parówek. Większość parówek, a le także dostępne w sklepach wędliny to źródło azotynów, azotanów i oczywiście dużej ilości soli. Azotyny zawarte w parówkach oznaczone są symbolem E249, azotany to E252. Bezpieczniej jest przygotowywać maluchom wędlinę w domu. Możemy na przykład upiec w folii kawałek schabu, który będzie na pewno zdrowszy od wędlin kupowanych w sklepach. Maluchowi na pewno będzie także smakowała kanapka z upieczoną przez mamę piersią kurczaka lub indyka. Oczywiście przygotowując kanapki nie zapominamy o dodatku świeżych warzyw.