Najbardziej kościom zagraża osteoporoza, czyli choroba kruchych kości.. Z powodu tej choroby zwiększa się niebezpieczeństwo złamań. Najprostszymi i najskuteczniejszymi metodami, aby temu zapobiegać jest bogata w wapń i witaminę D dieta. Cennym źródłem wapnia jest oczywiście mleko i jego przetwory ( zwłaszcza jogurty, sery żółte i topione), ale wapń, mimo, że spożywany nie zawsze jest dobrze wykorzystany przez organizm, gdyż błonnik, kwas szczawiowy oraz nadmiar białka i fosforu w diecie zmniejszają i utrudniają wchłanianie wapnia, natomiast witamina D, laktoza, i aminokwasy pomagają dobrze wchłaniać i wykorzystywać wapń dostarczony organizmowi w codziennej diecie. Szczególnie cenna jest witamina D, która jako jedna z nielicznych witamin, jaką organizm sam potrafi wytworzyć. Potrzebne do tego są tylko promienie słoneczne. Witamina D może oczywiście również być dostarczana wraz z pożywieniem. Najwięcej witaminy D jest w tranie, rybach morskich ( makrela, tuńczyk, śledź, dorsz, sardynka, żółtku jaj, mleku i wątróbce. Dieta jest bardzo ważna, ale aż 80-100% witaminy D mamy jednak dzięki promieniom słonecznym. Należy zatem przebywać na słońcu przez około 15 minut przynajmniej dwa razy w tygodniu. Osteoporozie zapobiegnie także aktywny (w sensie aktywności fizycznej) tryb życia i niedopuszczenie do niedowagi.
Bardzo uważać muszą, zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy i po niej, gdyż są bardziej narażone na tę chorobę.