Skąd biorą się kamienie w nerkach? Otóż w moczu znajduje się wiele substancji, które mogą osiągnąć zbyt wysokie stężenie, tak wysokie stężenia powodują wytrącanie się danych związków i w ten sposób powstają kamienie (złogi). Są cztery rodzaje kamicy: cystynowa, fosforanowa, szczawianowa i moczanowa.
Pierwszym objawem kamicy jest kolka, czyli napadowe, często bardzo silne bóle, którym często towarzyszą nudności, wzdęcia, oddawanie moczu w bardzo małych ilościach. Objawy te powoduje kamień, który utkwił w miedniczce lub kielichach nerkowych.
W zależności ot tego, jaka to jest kamica w zapobieganiu bardzo ważna jest dieta. W kamicy cystynowej, (której przyczyną jest wada wrodzona polegająca na tym, że organizm źle wchłania jeden z aminokwasów –cystyny) podstawą diety powinny być przetwory mleczne i mleko, a także produkty roślinne a ograniczać mięso. Przy kamicy fosforanowej, która często powoduje zakażenia bakteryjne układu moczowego, powinno się ograniczać spożywanie ziemniaków, warzyw, owoców, mleka oraz jajek; powinno się natomiast spożywać ryby, mięso, masło, kasze i makarony. Przy kamicy szczawianowej powinno się wykluczyć z diety czekoladę, szpinak, rabarbar, cytryny, buraki, ostre przyprawy, alkohol. Ostatnia kamica moczanowa powstaje, gdy odczyn moczu jest kwaśny. Zaleca się spożywać produkty mleczne, owoce i warzywa a odstawić podroby, wywary mięsne, rośliny strączkowe i grzyby.