Biotyna

0
554

rp_zdrowie34.jpgJest to biosyntetyczna cykliczna pochodna mocznika skondensowana z pierścieniem tiofenu. Z ośmiu różnych izomerów tylko d-biotyna ma aktywność witaminy. Wolna biotyna jest białą, krystaliczną substancją rozpuszczalną w wodzie i alkoholu, bardzo odporną na ogrzewanie, działanie kwasów i zasad. Biotynę znaleziono we wszystkich tkankach roślinnych i zwierzęcych, zwłaszcza w dużych ilościach w młodych, szybko rosnąca kak tkanka embrionalna, nowotworowa. Stanowi grupą prostetyczną wielu enzymów katalizujących reakcję karboksylacji, tj. dołączania grupy karboksylowej do 'określonych związków, m. in. uczestniczy w karboksylacji kwasu propionowego do szczawiooctowego, w konwersji kwasu propionowego do bursztynowego poprzez metylomalonyloCoA. Biotyna bierze udział w tworzeniu cytruliny, tj. pośredniego związku w syntezie mocznika z ornityny i CO2, uczestniczy również w syntezie nukleotydów purynowych. Antagonistę} biotyny jest kwas imidazolokapronowy. Zapobieganie i leczenie stanów niedoboru: wobec dość dużego rozpowszechnienia oraz małego zapotrzebowania nie istnieje konieczność uzupełnienia, diety tą witaminą. Niedobór u ludzi wywołano spożywaniem większej liczby surowych jaj, których białko zawierające awidynę wiąże biotynę. Jako wyraz niedoboru biotyny występowało łuszczenie skóry, zanik brodawek języka, przygnębienie, bóle mięśni, hiperestezja, parestezje, brak łaknienia, nudności, łojotok.