Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


    
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Archive for: Czerwiec 2019

Hotel Puro i PROT

Uczniowie III i II klasy technikum obsługi turystycznej i technikum hotelarstwa odwiedzili Hotel Puro Gdańsk i Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną.

Uczniowie zapoznali się z ofertą hotelu, poznali strukturę organizacyjną zakładu. Mieli możliwość rozmowy z pracownikami i obserwacji pracy pracowników na różnych stanowiskach m.in. w recepcji, restauracji, pracę pań pokojowych. Poznali również nowe technologie wykorzystywane w hotelu do zarządzania urządzeniami w pokoju m.in. tablet sterujący klimatyzacją, telewizorem, zasilaniem i służący do komunikacji z recepcją czy restauracją. Poznali działanie kiosku do check-in’u (urządzenie do samodzielnej rejestracji gościa w hotelu). Twórcy hotelu cenią dobrych projektantów i kolekcjonują prace młodych artystów. Poprzez swój design popularyzują sztukę i opowiadają o tym, co otacza Hotel.

W Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej uczniowie poznali działania stowarzyszenia, a także poznali zadania Informacji Turystycznej. Wysłuchali prelekcji Barbary Makurat omawiającej inicjatywy PROT.

Master Chef Ekonoma

Master Chef Powiatu Bytowskiego jest konkursem powiatowym  organizowanym po raz drugi.   To turniej dla uczniów szkół gastronomicznych  pozwalający na doskonalenie umiejętności praktycznych, rozwijanie uzdolnień i zainteresowań kulinarnych.
Tematem tegorocznego II powiatowego konkursu o tytuł Master Chef Powiatu Bytowskiego był:   
-sandacz i warzywa sezonowe w daniu głównym  oraz  truskawki w deserze –
W konkursie wzięło udział 8 uczestników z 4 szkół:Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie I miejsce Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzierzy  II miejsce Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Bytowie (Paulina Lis, Natalia Formela) III miejsce Regionales Berufliches Bildungszentrum Vorpommern-Rügen (Regionalne Zawodowe Centrum Kształcenia Pomorze Przednie – Rugia ), siedziba w Sassnitz IV miejsce

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy 🙂

Kawa i sushi – było pysznie

Kurs baristy odbył się w dniach 8-9.06.2019 r. Został przeprowadzony przez pana Mariusza Grzesika, znakomitego baristę . Młodzież nauczyła się obsługi profesjonalnego sprzętu baristycznego oraz wykonywania kaw rożnego rodzaju, od espresso po smaczne cappuccino z wzorami na piance. Każda z osób obecnych na kursie miała szansę spróbować swoich sił w parzeniu wybranych napojów kawowych, ale także w degustacji swoich pysznych dzieł. Wiedza nabyta w kursie baristy na pewno zostanie wykorzystana przez kursantów w przyszłości!

Tego samego dnia odbył się też kurs sushi, który również odbywał się w wesołej atmosferze. Prowadzący mistrz sushi  przyjechał do nas aż z Rzeszowa i ciekawie prezentował nam  podstawy związane z sushi.  Pierwszego dnia  przedstawił nam historię, rodzaje i formy sushi  oraz sposób jedzenia . Drugiego dania  młodzież wzięła udział w zajęciach praktycznych i  samodzielnie robiła  sushi.

Kursy  były  fantastyczne, panowie prowadzący z niesamowitym poczuciem humoru dzielili się swoja wiedzą i doświadczeniem.  A dobra atmosfera sprzyjała przyswojeniu wiedzy, która zostanie w głowie na całe życie.

X POWIATOWY KONKURS FOTOGRAFICZNY

W maju 2019r. zorganizowany został przez Powiatowy Młodzieżowy Dom Kultury w Miastku X POWIATOWY KONKURS FOTOGRAFICZNY. Temat konkursu brzmiał:„FAUNA I FLORA POWIATU BYTOWSKIEGO”, zaś jego celem była popularyzacja walorów przyrodniczych powiatu bytowskiego, kształtowanie wśród dzieci i młodzieży aktywnej postawy obserwatora przyrody, zachęcenie do fotografowania otaczającej nas najbliższej przyrody, a także rozwój wrażliwości artystycznej.

Miło nam poinformować, iż dwie uczennice z naszej szkoły zostały wyróżnione:

Krefta Katarzyna z klasy I TE zajęła 3 miejsce, zaś Kobus Aleksandra również z klasy I TE uzyskała wyróżnienie Serdecznie gratulujemy

Młodzi Lean Thinkerzy!

W poniedziałek trzy dziesięcioosobowe drużyny z naszej szkoły brały udział w finałach programu Młody Lean Lider na Uniwersytecie Gdańskim.

To wydarzenie było zwieńczeniem 9-cio miesięcznych zmagań młodzieży przez zakamarki Lean Thinking.

Podczas finałów 17 najlepszych grup uczniów (w tym MY!) spośród 1000 uczniów z całej Polski prezentowało zrealizowane projekty doskonalące na bazie procesu produkcyjnego, zaprojektowane własne gry symulacyjne opisujące zaobserwowane procesy w przedsiębiorstwach, a także taniec bojowy Haka Dance!

Gratulujemy wyników!