Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie


    
Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie
Remont i przebudowa sali do lekcji fizyki na salę do zajęć nauki gastronomii wraz z wyposażeniem w Zespole Szkół Ekonomiczno – Usługowych

Archive for: Marzec 2018

III POWIATOWE TARGI EDUKACJI I PRACY W EKONOMIE

27-03-2018

SALA GIMNASTYCZNA EKONOMA

PREZENTACJA KIERUNKÓW KSZTAŁCENIA W PRACOWNIACH SZKOLNYCH

 

 

Profesjonalny Kurs Baristy

Kozy sprawczyniami odkrycia właściwości kawy .

Legenda mówi, że kawa została wynaleziona przez kozy w Etiopii. Ich pasterz, pasł leniwie kozy na łące . Nagle zauważył ich dziwne pobudzenie . Obserwował kozy próbując odgadnąć , skąd bierze się ich niespotykana do tej pory nadpobudliwość. Nagle zauważył, że jedna z nich podszczypuje i zjada dziwne jagody. Chcąc sprawdzić, jakie to owoce – ostrożnie sam ich spróbował . Był to krzak kawowca. Chwile potem sam poczuł pobudzenie .

Tak odkryto cudowne właściwości kawy.

W dniach 17 i 18 marca 2018 r. uczniowie Technikum Żywienia oraz Technikum Turystycznego i Hotelarskiego wzięli udział w Kursie Baristy I stopnia .

W pierwszym dniu kursu dowiedzieliśmy się przede wszystkim o historii kawy, o uprawie kawy na całym świecie,  o metodach jej zbioru, obróbce ziaren a także o zasadzie 4 M.

W drugim dniu rozmawialiśmy o cechach idealnego espresso, o technikach przygotowania i parzenia kawy . Parzyliśmy kawę w różny sposób np. w expressie wysoko-  i  niskociśnieniowym oraz tygielku   ( kawa po turecku ) . Poznaliśmy również wiele rodzajów kaw po włosku  np. espresso , latte machiato , cappuccino.

 

„Razem do zawodu” w branży Turystyka, sport i rekreacja

Dwie grupy z naszej szkoły wzięły udział w konkursie organizowanym w ramach projektu  „Programy motywacyjne dla uczniów pomorskich szkół zawodowych”. Celem konkursu „Razem do zawodu” jest zainspirowanie uczniów do podjęcia pracy zespołowej nad wspólnym przedsięwzięciem  wykorzystującym wiedzę oraz umiejętności z zakresu turystyka, sport i rekreacja metodą projektu edukacyjnego. Emilia Kotz, Kinga Krywiak i Kacper Płotka przygotowali projekt pt. „Poznajemy, uczymy, bawimy” zawierający dwie gry: quiz i grę planszową, które oprowadzają graczy po pełnym atrakcji Powiecie Bytowskim. Przedstawiają historię regionu, legendy, zabytki oraz podstawowe informacje. Gry zostały wykonane w 4 wersjach językowych: polskiej, niemieckiej, kaszubskiej i ukraińskiej. Projekt spodobał się jury, a szczególnie pomysł z ukraińską wersją gier, doceniono również wkład pracy włożony w wykonanie prac. Drugi projekt pt.”Geocaching kluczem do promocji miasta” przygotowali Marlena Cichosz, Michał Gospodarczyk i Jolanta Żywicka.  Celem projektu była promocja regionu i miasta Bytów, zachęcenie turystów do odwiedzania powiatu oraz poznanie ciekawych i znanych ludzi z okolic. Projekt miał na celu przynieść korzyści lokalnej gospodarce i zachęcić do aktywnego wypoczynku. Grupa została doceniona za duży wkład pracy i ciekawy pomysł. Uczniowie zostali zaproszeni na uroczystą galę wręczenia nagród, która odbędzie się 28.03.2018 r. Gratulujemy!

 

„Matematyka jest miarą wszystkiego” – Arystoteles

„Matematyka jest miarą wszystkiego”
Arystoteles

Autor zdjęć –  Kazimierz Rolbiecki

Z piątku na sobotę 16-17.03.2018 r. z okazji Międzynarodowego Dnia Liczby Pi uczniowie i nauczyciele matematyki z bytowskich i okolicznych szkół spotkali się na kolejnej już edycji „Nocy matematyki” w gościnnych progach ogólniaka. Młodzież mogła wziąć udział w różnych konkursach matematycznych, grach logicznych, łamigłówkach, testach lub porozwiązywać zadanka w Salonie maturzysty. Wśród naszych uczniów, których wielu (bo 160) wzięło udział w zabawie z matematyką, wyróżnili się: Bartosz Borzyszkowski  z kl. III TE – I miejsce w układaniu kostki Rubika, Michał Gospodarek z kl. III TE – III miejsce w konkursie Master Mind, Patrycja Kosiecka z kl IV B TE – wyróżnienie za plakat, a Patrycja Wichert z kl. II TS – wyróżnienie za pracę w drewnie w konkursie plastycznym. Za udział w  matematycznych potyczkach uczniowie otrzymali także słodkie nagrody.
Na spragnionych czekało Pi-cie soczków, a na głodnych Pi-zza.

I Powiatowy Konkurs „Prawa Konsumenta”

Z okazji zbliżającego się dnia „Prawa konsumenta”, który obchodzony jest na świecie 15 marca, w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie odbył się I Powiatowy Konkurs „Prawa Konsumenta”. Uczniowie rywalizowali w dwóch kategoriach: praca twórcza i test wiedzy. W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych Powiatu Bytowskiego. Gościliśmy Zespoły Szkół Ponadgimnazjalnych z Łodzieży i Bytowa oraz Zespół Szkół w Kołczygłowach.

Zainteresowanie było tak duże, że w kategorii „Praca Twórcza” przyznano aż 4 wyróżnienia.

Poszczególne miejsca w tej kategorii zajęły:
I miejsce: Izabela Wnuk- Lipińska kl. 2 Gimnazjum w Kołczygłowach (bon o wartości 200zł)
II miejsce: Marlena Leik kl.1 KS/P ZSP Bytów (bon o wartości 100zł)
III miejsce: Andżelika Rudnik kl. 2TLH ZSEU Bytów (bon o wartości 50zł)

W kategorii „Test Wiedzy Konsumenckiej” wyniki kształtowały się następująco:
I miejsce: Weronika Las kl. 1TE ZSEU Bytów (bon o wartości 250zł)
II miejsce: Patrycja Myślak kl. 3TH ZSEU Bytów (bon o wartości 150zł)
III miejsca: Laura Puzdrowska kl. 2TLH ZSEU Bytów (bon o wartości 100zł)

Organizatorami konkursu były nauczycielki Zespołu Szkół Ekonomiczo-Usługowych w Bytowie: Katarzyna Koterba , Beata Knuth i Magdalena Lubańska oraz Powiatowy Rzecznik Konsumenta Izabela Metel. Sponsorami cennych nagród było Starostwo Powiatowe w Bytowie oraz Centrum Ułan Spa Bytów. Sprawna organizacja była możliwa dzięki Radzie Rodziców przy ZSEU.

W przyszłym roku planujemy kolejną edycję, na którą już dzisiaj serdecznie zapraszamy.

Kurs barmański

W sobotę w naszej szkole odbył się kurs barmański, dzięki któremu nasi uczniowie mieli okazję poznać różne sposoby robienia drinków, podawania i przyozdabiania ich, poznali profesjonalny barmański język. Mieli także możliwość wypróbowania własnych sił w tworzeniu takich napoi. Trochę praktyki oraz teorii, a także wiele zabawy i integracja między uczniami.

My odwiedzamy Kaufland – Kaufland odwiedza nas

W dzisiejszych czasach rynek jest zalany różnorodnością dyskontów spożywczych oraz supermarketów. Jednym z najbardziej znanych sklepów, nie tylko w Bytowie, ale też w Polsce i całej Europie, jest Kaufland – niemiecka sieć sklepów, która pojawiła się na polskim rynku w 2001 roku. Kilka dni temu uczniowie klasy II TLH i III TH mogli gościć u siebie dyrektora bytowskiego marketu – pana Rafała Klasę.

 

Spotkanie miało charakter dyskusji, było bardzo owocne, poprowadzone energicznie. Pan Rafał cierpliwie odpowiadał na pytania. Przedstawił m.in. ścieżkę kariery zawodowej i uświadomił uczniom jakich wymogów kwalifikacyjnych mogą spodziewać się osoby zainteresowane pracą w charakterze dyrektora sklepu. Omówił warunki pracy, możliwości zatrudnienia i zarobki. Te ostatnie zmotywowały wszystkich do sumiennej nauki … matematyki J

MODA NA SUSHI

W naszej szkole odbył się profesjonalny kurs sushi. W czasie którego poznaliśmy historię tej najsmaczniejszej potrawy świata. Uczniowie zostali zapoznani z procesem przygotowania sushi, składnikami, procesem gotowania ryżu oraz techniką zwijania różnych rodzajów sushi, m.in.: hosomaki, futomaki, uromaki, nigiri. Spotkanie połączone było z ćwiczeniami praktycznymi, które pozwoliły uczestnikom na samodzielne wykonanie zaprezentowanych rodzajów sushi.

Co warto wiedzieć o sushi ?

Najbardziej popularne sushi składa się z kwaśnego ryżu połączonego z owcami morza zawiniętego w wodorosty nori. Według tradycyjnych zasad sushi powinno się jeść palcami? Chociaż w Polsce bardzo popularne jest jedzenie tej potrawy specjalnymi pałeczkami. Do zestawu sushi podawany jest również sos sojowy, w którym macza się kolejno kawałki sushi. Na stole nie może również zabraknąć zielonego japońskiego chrzanu wasabi, który charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem, a także marynowany imbir. Spożywa się go w celu oczyszczenia swoich kubków smakowych pomiędzy degustacją różnego rodzaju produktów.

Dlaczego warto jeść sushi?

Oprócz tego, że jest niezwykle smaczne, jest również doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, dzięki którym nabieramy energii na cały dzień. W ryżu znajdziecie również niezwykle cenne witaminy z grupy B, a także składniki mineralne: magnez, mangan, fosfor i cynk.

Zachęcamy Was do spróbowania samodzielnego stworzenia tej potrawy w domu. Zaproście swoich przyjaciół i razem stwórzcie smaczną i zdrową potrawę, doskonale się przy tym bawiąc.

Zajęcia z dietetykiem

Dnia 28 lutego 2018 w naszej szkole odbyły się zajęcia z dietetykiem, które poprowadziła Pani Katarzyna Klaman z Fabryki Zdrowia. Zaproszony gość to również wykwalifikowany trener personalny i nauczycielka wychowania fizycznego.

 

W zajęciach udział wzięły klasy 3 TSE i 3TH, które wysłuchały wykładu na temat zdrowego stylu życia i przystąpiły do przygotowanych przez Panią Katarzynę zadań. Najpierw uczniowie obliczali swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając masę ciała i aktywność fizyczną w ciągu dnia. Następnie obliczali ile kostek cukru znajduje się w poszczególnych produktach spożywczych. Na koniec kilku ochotników przystąpiło do pomiaru masy ciała na specjalnej wadze, pokazującej zawartość tłuszczu, wody i mięśni w organizmie. Pani Katarzyna zinterpretowała wyniki uczniów i udzieliła kilku wskazówek.

Mamy nadzieję, że takie zajęcia pomogą zrozumieć uczniom, jak ważna jest zbilansowana dieta i uprawianie sportu.

Pani Kasi serdecznie dziękujemy!

 

Sukces Kingi

Kinga Krywiak znalazła się w grupie 30 najlepszych uczniów w wiedzy turystycznej w Polsce. O tym jak szeroką ma wiedzę udowodniła podczas II etapu V Olimpiady Wiedzy o Turystyce w Gdańsku kwalifikując się do centralnego etapu Olimpiady. W terminie 4-7 kwietnia br. Kinga pojedzie na finał Olimpiady do Spały, gdzie nie tylko będzie musiała napisać test, wykonać zadanie praktyczne, ale też przedstawić prezentację dotyczącą głównego tematu „Turystyka folklorystyczna – barwy folkloru”.

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia!