Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Stanisława Staszica w Bytowie



Projekt - „Dobry zawód- lepsza przyszłość”
Informacja o projekcie Kompetentni na starcie

Archive for: Luty 2016

Finałowa gala wręczenia nagród w konkursie „Dopalacze – to nie dla mnie!”

Natalia Pyra uczennica klasy I TOT/HOT uczestniczyła w Finałowej Gali wręczenia nagród w konkursie „Dopalacze – to nie dla mnie!”. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie artykułu prasowego ilustrowanego adekwatnym do tematu plakatem. Organizatorami konkursu byli: Wojewoda Pomorski, Kuratorium Oświaty, Wydział Prewencji i Ruchu Drogowego KWP w Gdańsku, Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Gala połączona z wręczeniem nagród odbyła się 8 lutego o godz. 11. w sali im. Lecha Bądkowskiego Urzędu Marszałkowskiego przy ul. Okopowej 21/27 w Gdańsku.

Mozaika etniczna w Ekonomie

W dniach 8 i 9 lutego na holu naszej szkoły znowu było głośno i kolorowo. W ramach Mozaiki etnicznej zabrzmiały kaszubskie i ukraińskie nuty.

Pierwszego dnia zagrała kaszubsko-ukraińska grupa w silnym składzie: Grzegorz Wantoch Rekowski, Wołodia Drozd, Tomasz Drążkowski, Patryk Tryba, Adam Jackiewicz i Ludwik Szreder. Drugiego dnia ukraińskie kolędy śpiewała  grupa dzieci z SP1, którymi opiekuje się Mirosława Hanasko.

Finał Powiatowej Licealiady w tenisie stołowym

Dnia 09.02.2016r.w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzierzy odbył się finał Powiatowej Licealiady w tenisie stołowym.W kategorii dziewcząt (drużynowo)uczennice naszej szkoły Marta Krefft i Marta Rudnik zajęły I miejsce.

DSC_0698

Reprezentacja chłopców w składzie:Marcin Klasa,Filip Rudnik,Kewin Pupka-Lipiński zajęła IV miejsce.GRATULUJEMY

Staropolskie przysłowie głosi „Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”

Staropolskie przysłowie głosi „Powiedział mi Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”

Skąd wzięła się tradycja smażenia i jedzenia pączków?

Historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać nadchodzącą wiosnę i pożegnać zimę. Wtedy ludzie zajadali się tłustymi mięsami i popijali je alkoholem, do których zajadano pączki, robione z ciasta chlebowego. Nie były one słodkie, lecz nadziewane słoniną.

Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka niektórych wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie.

Dlatego zgodnie z staropolską tradycją, również uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych piekli pyszne pachnące pączki a smakowity zapach unosił się po całej szkole. Mniam Mniam 😉